Wij zijn gesloten tijdens het bouwverlof van 14/07 tem 02/08. We blijven telefonisch bereikbaar via 014/47 03 03. Het verkoopteam blijft beschikbaar op afspraak.

Vooroordelen van houtskeletbouw: onveilige bouwmethode

Een van de meest gehoorde voordelen rond houtskeletbouw is dat het een onveilige woning zou opleveren door de grote aanwezigheid van hout. Laten we je al maar meteen geruststellen, want dit klopt absoluut niet. De brandveiligheid van hout zit op hetzelfde niveau als die van beton en staal. En ontstaat er toch brand? Dan is er altijd nog de carbonisatie. Dat proces dat ontstaat bij houtverbranding beschermt je houtskeletwoning doordat het de ontbranding vertraagt. Goed om te weten: het tarief voor een brandverzekering bij een houtskeletwoning is even hoog als bij een klassieke woning. Hiermee is alvast een van de hardnekkigste vooroordelen rond houtskeletbouw de kop ingedrukt.

Vooroordelen van houtskeletbouw: eenheidsworst

Een van de veelgehoorde vooroordelen rond houtskeletbouw is dat een gepersonaliseerd ontwerp van een houtskeletwoning onmogelijk zou zijn. Niet correct. Wie zich informeert bij bekende houtskeletbouwers zoals Ecohuis, verneemt dat dergelijke bedrijven werk maken van een persoonlijk ontwerp waarbij jij als opdrachtgever de bouwstijl, grootte en afwerkingsgraad zelf kiest. Ook deze vooroordelen rond houtskeletbouw mogen dus recht in de prullenmand.

Vooroordelen van houtskeletbouw: dure bouwmethode

Wat vooroordelen over houtskeletbouw betreft, kan deze wel tellen. Maar als je even rekent, kom je al snel tot een ander besluit. De energiekost van een houtskeletwoning bedraagt amper de helft van die van een klassieke woning. En dan hebben we het nog niet gehad over de ‘dubbele woonkosten’ die je bespaart dankzij de snelle bouwmethode van houtskeletbouw. Bovendien moet je altijd de energetische waarden van de gebouwen vergelijken om tot een correcte prijsanalyse te komen.

Vooroordelen van houtskeletbouw: slechte akoestiek

Ook deze hoort thuis in het rijtje van vooroordelen over houtskeletbouw: een houtskeletwoning zou niet geluiddicht zijn. Helemaal niet zo, natuurlijk. Want de cellulose in de houten wanden garandeert een betere geluiddemping dan de traditionelere rotswol en vermijdt zo een doordringende geluidpenetratie van buiten. Bovendien is de vloeropbouw niet op alle plaatsen dezelfde. Bij Ecohuis gebruiken we de meest kwalitatieve roostering die er is op de markt, waartussen geïsoleerd kan worden. Nadien wordt daarop nog een chape geplaatst om elke geluidsoverdracht nagenoeg volledig weg te nemen.