Nieuwe regelgeving vanaf januari 2024

Als steunmaatregel voor de bouwsector tijdens de coronaperiode, riep de regering een tijdelijke gunstmaatregel in het leven voor zowel projectontwikkelaars als particulieren. Eind vorig jaar besliste de regering om de BTW-verlaging te behouden voor particulieren. Ook in de 32 centrumsteden, waar vroeger een aparte regeling voor was, gelden vanaf nu dezelfde voorwaarden. Iedereen die een eigen woning in België wil afbreken en heropbouwen, geniet nu van 15% minder BTW indien zij voldoen aan onderstaande voorwaarden.


De voorwaarden en kanttekeningen op een rijtje: 
  • Je bent particulier en bouwheer van de woning 

  • Gedurende 5 jaar is dit je enige en eigen woning 

  • Het huis heeft een bewoonbare oppervlakte van maximum 200 m². Niet-bewoonbare kelders, zolders en ruimtes <4m² worden niet meegeteld.

  • Het gebouw dat wordt afgebroken hoeft geen privéwoning te zijn. 

  • Het verlaagde tarief geldt enkel voor werken aan de eigenlijke woning. Serres, tuinhuizen, zwembaden, omheiningen, etc. zijn dus nog steeds onderworpen aan het standaardtarief van 21%.

  • De sloping en heropbouw moeten in dezelfde omgevingsvergunning op naam van de bouwheer staan.

Overgangsmaatregel tot het einde van het jaar

Woningen die aangekocht werden bij een bouwpromotor of investeerder komen vanaf dit jaar niet meer in aanmerking voor de vermindering. De overheid laste wel een overgangsmaatregel in voor deze situaties, op voorwaarde dat de omgevingsvergunning voor de heropbouw vóór 1 juli 2023 werd ingediend. In dat geval behoud je het verlaagd tarief op alle facturen tot eind 2024. 

Betaalbaar, energiezuinig bouwen

De regeling stimuleert ook de bouw van energie-efficiëntere woningen, aangezien nieuwe gebouwen vaak aan strengere energienormen voldoen. Het lagere BTW-tarief maakt het financieel ook haalbaarder om te investeren in energie-efficiënte oplossingen zoals betere isolatie, hoogrendementsglas, en zonne-energiesystemen voor je woning. Ecohuis zet al jaren in op energiezuinig bouwen, we juichen het alleen maar toe dat energiezuinige keuzes ook budgetvriendelijk worden.

Wij steken de handen uit de mouwen

Zoek je een partner die je helpt bij de sloop- of wederopbouw van je woning? Zowel op de werf als administratief? Ecohuis neemt het voortouw in het hele bouwproces. 

Heb je nog vragen over deze recente maatregel? Onze experten geven je graag meer uitleg.