Je droomwoning (laten) bouwen is een grote stap. Of je nu gaat voor een traditionele nieuwbouw of houtskeletbouw, de prijs is altijd een belangrijke factor. Het bouwproces vraagt onder andere op financieel vlak om de juiste voorbereidingen en overwegingen, juist omdat er zoveel verschillende factoren van invloed zijn op de uiteindelijke kostprijs. Maar wat bepaalt nu precies de prijs van een nieuwbouwwoning en waar zit het verschil in prijs tussen traditionele bouw en houtskeletbouw?

Totaalprijs of prijs per vierkante meter voor een nieuwbouw

In de bouwsector wordt vaak gewerkt met een prijs per vierkante meter voor woningen, zowel bij traditionele bouw als bij houtskeletbouw. Het laat jou als klant toe om makkelijker de prijsvergelijking te maken tussen verschillende aannemers. Een andere mogelijkheid waar bouwbedrijven mee werken is een totaalprijs. Het grote voordeel daarvan is dat je vooraf precies weet wat jouw specifieke droomwoning je zal kosten.

Bij Ecohuis kiezen we bewust voor een vaste totaalprijs, die bepaald wordt na intensief overleg met onder andere de architect: Geen verrassingen! 

We houden vooraf rekening met allerlei factoren die de kostprijs van een woning bepalen, denk maar aan de oppervlakte, de indeling, de gebruikte materialen, kosten voor een architect en meer. Daarnaast duurt het bouwproces bij houtskeletbouw minder lang dan bij een conventionele bouw, waardoor eventuele prijsstijgingen van materialen of leveranciers niet van tel zijn. Dat is waar houtskeletbouw een financieel voordeel biedt ten opzichte van traditionele bouw.

Meer weten over prijzen en mogelijkheden van houtskeletbouw?
Welke factoren zijn van invloed op de kosten van een nieuwbouwwoning? 
Kostenplaatje voor een architect

De rol van een goede architect is cruciaal bij het bouwen van een woning. Vaak hangen de kosten hiervoor samen met het type woning, de complexiteit van het ontwerp en de manier waarop de architect je begeleidt doorheen het hele bouwproces. 

Hoewel er aan een architect dus een prijskaartje vasthangt, zorgt hij of zij juist voor besparingen op lange termijn, doordat een goede architect mee nadenkt over efficiënt gebruik van materialen en oplossingen op vlak van energie-efficiëntie.

Wat met de kosten voor een architect bij Ecohuis? 
Bij Ecohuis staan we voor volledige ontzorging doorheen het hele bouwproces, van ontwerp tot oplevering. We werken steeds met ervaren in-house architecten. Het honorarium voor het ontwerp van jouw woondroom zit steeds in het totaalplaatje inbegrepen.

Heb je zelf een architect waarmee je graag samenwerkt? Dan gaan we daar bij Ecohuis uiteraard graag in mee.

Gesloten, halfopen of open bebouwing - hoe het type woning de prijs bepaalt

Het spreekt voor zich dat de oppervlakte de totale kostprijs van je woning voor een groot deel zal bepalen. Simpel gezegd: hoe groter de woning, hoe meer materialen er nodig zijn (en hoe meer werkuren erin kruipen). Dat duwt de totale prijs natuurlijk de hoogte in.

Maar het gaat niet alleen om de grootte van jouw nieuwe woning, ook het type woning speelt een rol. Zo zal een gesloten bebouwing doorgaans goedkoper uitvallen dan een open bebouwing. Bij een open bebouwing moet de aannemer immers vier gevels bouwen en isoleren, waarvoor aanzienlijk meer materiaal nodig is. 

Een andere factor die van invloed is op de totaalprijs, is de indeling van jouw woondroom. Veel aparte ruimtes, uitspringende delen, overspanningen en hoeken, zorgen voor een complexere indeling en een complexer bouwproces. Je raadt het al; ook dat betekent dat je woning duurder uitvalt dan een eenvoudig, rechthoekig ontwerp met plat dak. Eenvoudig plat dak is vaak een goedkopere oplossing dan een hellend dak met dakramen of dakkapellen.

De meerkost van een complexere indeling of dakstructuur is echter vooral te merken bij traditionele bouw. Houtskeletbouw is flexibeler voor aanpassingen dankzij het lichte materiaal, wat je zeker kan merken in je portemonnee.

Verschillende typen woningen en hun kostprijs bij Ecohuis

Hoewel het type woning en bepaalde keuzes op vlak van indeling en complexiteit van grote invloed zijn op het uiteindelijke bedrag dat je voor een woning zal neerleggen, is dat bij houtskeletbouw dus niet altijd het geval. Bij Ecohuis steken we de koppen bij elkaar om de indeling te creëren die je nieuwbouw tot droomwoning maakt. Ongeacht het type woning denken we met je mee over slimme oplossingen en het optimaal benutten van de beschikbare ruimte. Op die manier maken we samen van jouw woondroom een realiteit.

Materialen en afwerking: Investeren in kwaliteit die zich terugbetaalt

Je nieuwe woning is wind-en waterdicht, tijd voor de afwerking. Vooraf heb je de invulling van bepaalde ruimtes gekozen zoals de keuken en de badkamer, maar er zijn ook andere zaken op vlak van afwerking die de totale kosten mee zullen bepalen. Uiteraard wil je een woning die ook op vlak van interieur volledig bij je past en die aansluit bij jouw specifieke wensen en voorkeuren, maar daar hangt een prijskaartje aan vast. Kies je bijvoorbeeld voor een tegelvloer of parket, dan hoeven we je wellicht niet te vertellen dat dat een stuk kostelijker uitkomt dan wanneer je gaat voor laminaat. Ook binnen-en buitenschrijnwerk, ramen, deuren en gevelbekleding zijn  bepalend voor de prijs van een nieuwbouw, zowel bij traditionele bouw als bij houtskeletbouw. Alles hangt af van de look en het comfort dat jij wil in je woning. Bepaalde toevoegingen betekenen een grote extra kost, maar zorgen wel voor besparingen op lange termijn, denk bijvoorbeeld aan driedubbel glas met hogere isolatiewaarde of beter geïsoleerde buitenmuren.

Ecohuis biedt een afwerkingsgraad die bij je smaak én je budget past

Het komt erop neer dat je heel ver kan gaan in de afwerkingsgraad van je woning en de gekozen materialen die daarbij horen. Bij Ecohuis bieden we de mogelijkheid om elke ruimte in je nieuwe houtskeletbouw naar eigen smaak in te delen met de materialen waar jij een voorkeur voor hebt. Een andere optie is dat je kiest uit één van de vele afwerkingspakketten die we voorzien, variërend van een basisafwerking tot luxueuze uitvoeringen.

Wil je keuzestress vermijden én besparen op de bouwkosten? Ontdek dan de mogelijkheden van een modulaire woning, waarbij je kiest uit tal van stijlpakketten en plannen.

Tip: Hoeveel tijd zal je in de diverse ruimtes in je woning spenderen? Stel jezelf de vraag en kies op basis daarvan de verschillende afwerkingsmogelijkheden. Bij Ecohuis denken we graag mee over slimme oplossingen, van ruwbouw tot afwerking, en geven we je graag gerichte tips mee om optimale beslissingen te kunnen maken. Bijvoorbeeld: in de woonkamer wil je misschien parket omdat je daar het meeste tijd doorbrengt, terwijl in de hal en de berging laminaat een interessant, betaalbaarder alternatief is.

Nieuwbouw - een investering in duurzaamheid op lange termijn 

Vandaag de dag zijn de bouwnormen enorm complex. Er zijn heel wat vereisten op vlak van isolatie en energie-efficiëntie waar je aan moet voldoen. Tegelijkertijd is investeren in duurzame bouwmaterialen-en technieken tot op bepaalde hoogte een keuze. Duurzame installaties zoals zonnepanelen, warmtepompen, ventilatiesystemen… zijn investeringen die zorgen voor een energiezuinige woning en die bijdragen aan je wooncomfort. Met extra isolatie en driedubbel glas bijvoorbeeld kan je een woning nog energiezuiniger maken en ben je verzekerd van aangename temperaturen het hele jaar door. 

Voor deze technieken met het oog op hernieuwbare energie zal je het budget voor een nieuwbouw in de eerste plaats misschien moeten optrekken, maar op lange termijn pluk je daar ongetwijfeld de vruchten van. Je zal het verschil immers jaar na jaar merken op je energiefactuur.

Investeren in een gezonde en duurzame toekomst met Ecohuis

Een van de sterke punten van onze manier van bouwen is de uitstekende isolatie en energie-efficiëntie. Ecologisch bouwen is trouwens niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Je kiest voor ecologische en duurzame technieken, maar ook voor efficiëntie: Minder warmteverlies en de productie van je eigen energie waardoor je lagere energiekosten hebt. Daarnaast biedt houtskeletbouw een gezonde omgeving om in te leven. 

Ecohuis-houtbouw-houten-balken-constructie

Minder werkuren betekent minder kosten

Als we de prijs van houtskeletbouw vergelijken met die van traditionele bouw, dan is houtskelet met een snellere doorlooptijd in het voordeel. Om een woning in houtskelet volledig winddicht te krijgen, zijn er maar enkele weken nodig en dus een pak minder werkuren. Dat maakt dat de prijs van houtskeletbouw winddicht vaak lager ligt dan de prijs van een traditionele casco woning. 

En dan nog een bouwgrond voor je nieuwbouwwoning

Waarom hebben we het nu pas over een bouwgrond, terwijl dat de basis is om een woning neer te zetten? Niet zo gek als het lijkt. Bij Ecohuis adviseren we om eerst een prijsofferte op te vragen voor je woning in houtskeletbouw. Zodra je die kost weet, krijg je meer inzicht in wat je kan neerleggen voor een bouwgrond in de regio die je aanspreekt. Vergeet zeker niet om registratierechten, notariskosten en kosten voor een lening in te calculeren. Daarnaast kan het zijn dat er bepaalde studies en attesten nodig zijn voor de bouwwerken mogen aanvangen op de bouwgrond die je voor ogen hebt. Ook dat kan nog een extra kost met zich meebrengen. 

Het is duidelijk: door vooraf goed na te denken over het budget dat je kan vrijmaken voor je droomwoning, voorkom je onaangename verrassingen en weet je precies waar je op vlak van prijs aan toe bent, ongeacht of je binnenkort start met een traditionele bouw of houtskeletbouw. Voorbereiding is alles, en dat geldt zéker ook voor het financiële plaatje.

Het lastenboek dat wij bij de start van een bouwproject opmaken voor elke woning, bevat een gedetailleerd overzicht van alle budgetten, zodat je precies weet waar je aan toe bent. Jij krijgt een prijs op papier voor je houtskeletbouw en kan erop rekenen dat die prijs toegepast zal worden, zonder prijsstijgingen of indexaties. Da’s waar we bij Ecohuis voor staan!

Ontdek jouw mogelijkheden

Wil je graag samenzitten over de mogelijkheden van houtskeletbouw om jouw woondroom mee te creëren? Of ontvang je graag een prijsofferte voor een houtskeletbouw op maat van jouw specifieke wensen?

Vraag je prijsofferte aan Maak een afspraak