Op welke manier wil jij energie-efficiënt bouwen? In de bouwwereld onderscheiden drie types woningen zich door hun innovatieve benadering van wooncomfort en milieu-impact. De Bijna EnergieNeutrale (BEN) woning, de energiezuinige en de passieve woning. Elk van deze woningtypes heeft een unieke aanpak om het energieverbruik te verminderen en de ecologische voetafdruk te verlagen. Lees hieronder meer over de specifieke eigenschappen van ieder type:
BEN woningen
Zoals voorgeschreven door de Europese richtlijnen, streven Bijna EnergieNeutrale woningen naar een zeer laag energieverbruik voor verwarming, koeling, warm water en ventilatie. De specifieke eisen omvatten een E-peil (energieprestatiecoëfficiënt) van maximaal E30. Bovendien moet het huis ook een deel van zijn energie uit hernieuwbare bronnen halen.
Bij Ecohuis implementeren we hiervoor geavanceerde technologieën zoals zonnepanelen en warmtepompen. Deze technieken werken perfect samen met de duurzame eigenschappen van onze houtskeletbouw. Hierdoor zijn onze BEN-woningen niet alleen toekomstbestendig door hun minimale impact op het milieu, maar ook kostenbesparend door hun lage energieverbruik.
Passiefhuis
Dit type woning beperkt het energieverbruik voor verwarming en koeling tot het absolute minimum. Dankzij de superieure isolatie, uitzonderlijk luchtdichte constructie en passieve zonne-energie concepten die de warmte in de woning maximaal benutten, blijft het gemiddelde verbruik onder 15 kWh per vierkante meter per jaar. Dat is tot 90% minder energieverbruik dan een traditionele woning. Ecohuis bouwt geen passiefhuizen, maar is wel voorloper in energiezuinige houtskeletbouw dankzij haar geavanceerde wandopbouw.
Energiezuinige of lage-energie woningen
De term ‘energiezuinige woning’ of lage-energie woning is een bredere en minder strikte term voor huizen die ontworpen zijn om minder energie te verbruiken dan traditionele gebouwen. Vaak hebben ze een energie verbruiksgrens, zoals maximaal 50 kWh/m² per jaar aan primaire energie, maar deze drempel kan variëren afhankelijk van lokale regelgeving. Hoewel deze woningen niet aan de specifieke eisen van de BEN of passiefhuis voldoen, bieden ze toch aanzienlijke voordelen op het gebied van energiebesparing. Ze hebben onder andere betere isolatie, energiezuinige ramen en deuren, LED-verlichting en duurzame apparaten.
Energie-efficiënt bouwen? Dan is houtskelet ideaal!
Houtskeletbouw is van nature energiezuiniger dan traditionele bouwmethoden. Dit komt vooral door de uitstekende isolerende eigenschappen van hout. De lagere thermische geleidbaarheid van dit bouwmateriaal zorgt ervoor dat huizen in houtskelet kouder blijven tijdens een hittegolf en warmer aanvoelen in de winter. De structuur maakt het ook mogelijk om dikker en effectiever isolatiemateriaal te gebruiken en de precisie van de constructie zorgt voor een superieure luchtdichtheid.