Klimaatakkoord

Tijdens de Klimaatconferentie van 2015 spraken 195 landen af om de wereldwijde uitstoot van CO² drastisch terug te schroeven. Heel wat Europese landen werken sindsdien aan een structurele terugdringing van koolstof door fossiele brandstoffen meer en meer te bannen. Maar liefst 15 procent van de koolstofuitstoot in ons land komt voort uit de verwarming van huizen en appartementen.

Vooral bij oudere woningen met een matige of helemaal geen isolatie verdwijnt er nog te veel met fossiele brandstoffen opgewekte energie in de atmosfeer. Om dat nadelige proces een halt toe te roepen, riep de Vlaamse Overheid de Renovatieplicht in het leven.

Fossiele brandstoffen uitfaseren

De Renovatieplicht verplicht al wie vanaf 2023 een woning of appartement koopt om het pand in kwestie structureel te renoveren binnen de vijf jaar. Zo hoopt de overheid het gebruik van fossiele brandstoffen voor verwarming aan banden te leggen en een moderner – en vooral energiezuiniger – woningaanbod te creëren.

De notaris zal je bij de aankoop van je eigendom alle informatie over de energiezuinigheid van het pand doorgeven. Op basis van de energiescore zul je verplicht worden om binnen de vijf jaar de nodige ingrepen te laten uitvoeren. Zo ben je daarna helemaal gerust en geniet je van een comfortabele en energiezuinige woonst.

Isolatie en duurzame verwarming

In de meeste gevallen hebben huizen en appartementen nood aan een ingrijpende isolatie. Daarbij hoort vaak ook een nieuw dak of gevel. Bovendien moet ook het verwarmingssysteem een duurzame upgrade krijgen. Je kiest dan beter voor een energieneutrale verwarmingsoplossing zoals een warmtepomp, zonnepanelen en/of een zonneboiler.

Die ingrepen zijn broodnodig om je woonst zo energiezuinig mogelijk te maken. Dat voel je meteen aan je energiefactuur die zal verlagen door een dalend energieverbruik. Tegelijk daalt ook de CO²-uitstoot van je woning gevoelig. En daar is het de overheid in de eerste plaats om te doen.

Energiepremies

Om je te ondersteunen bij de duurzame renovatiemaatregelen die je moet nemen om aan de Renovatieplicht te voldoen, voert de Vlaamse Overheid ook de Mijn VerbouwPremie in. Die steunmaatregelen moeten je helpen bij de financiering van de renovaties die noodzakelijk zijn om van jouw woning een duurzame toekomstgerichte thuis te maken.