Mogelijkheden voor je uitbreidingsproject

In een mensenleven veranderen er wel eens dingen. Je gezin breidt uit of je hebt meer ruimte nodig voor een hobby die veel plaats inneemt. Dan kan je bestaande woning al snel te krap worden. Met een woonuitbreiding schenk je jezelf en je huisgenoten niet alleen meer ruimte, maar ook meer comfort.

Om een geslaagd uitbreidingsproject te realiseren, moet je eerst en vooral stilstaan bij de toestand van je bestaande huis. Informeer jezelf vooraf bij je stad of gemeente over de praktische mogelijkheden op het vlak van ruimtelijke ordening. Met andere woorden: wat zijn de wettelijke vereisten om je woning uit te breiden en waarvoor heb je al dan niet een vergunning nodig? Daarnaast doe je er ook meer dan goed aan om een beroep te doen op een specialist in woonuitbreidingen. Die bekijkt samen met jou alle opties en werkt een haalbaar concept uit.

Wat komt er kijken bij een uitbreidingsproject?

Nu je weet welke mogelijkheden er zijn om je woning uit te breiden en er een uitbreidingsconcept op tafel ligt, is het tijd om de kostprijs van je project te gaan bepalen en een beeld te krijgen van alle werken die nodig zijn. Ook daarvoor schakel je best een ervaren specialist in.

Die coördineert de verschillende aspecten van je uitbreidingsproject. En dat zijn er best wel wat. Zo heb je uiteraard een architect nodig die het concept uittekent. Maar ook op het vlak van veiligheid, EPB-regelgeving, ventilatie en stabiliteit heb je nood aan de juiste expertise. Kies voor een partner die alle touwtjes stevig in handen houdt en jou volledig ontzorgt.

Uitbreidingsproject met optopping of aanbouw

Concreet zijn er twee grote opties om je uitbreidingsproject te realiseren. Je kunt je huis uitbreiden door een aanbouw te voorzien of je kunt kiezen voor een optopping of extra verdieping, bijkomend woonvolume creëren in de hoogte. Uiteraard is de selectie van jouw ideale uitbreidingsvorm afhankelijk van vele factoren. Ook op dat vlak loont het meer dan de moeite om in zee te gaan met een gespecialiseerde partner die je een totaalbeeld biedt van jouw ideale uitbreidingsproject.