Toekomstgericht bouwen

Ben je van plan om te bouwen? Dan moet je aan honderd-en-een dingen denken. Want je krijgt maar één kans om ervoor te zorgen dat jij je droomhuis realiseert. Dat betekent dat je goed moet nadenken over de stijl van je woning, de inrichting en indeling van de verschillende ruimtes. Maar ook de nutsvoorzieningen en installaties moeten goed overwogen worden. Eén zaak zou in al je keuzes centraal moeten staan: de aanpasbaarheid van je woonst aan je toekomstige noden. Alleen zo maak je echt werk van toekomstgericht bouwen en vermijd je al te ingrijpende werkzaamheden wanneer jij je huis op een later moment wil aanpassen aan je woonsituatie op dat moment.

Van bureau naar slaapkamer

Niet meteen een idee wat jij je moet voorstellen bij toekomstgericht bouwen? Dit voorbeeld maakt het duidelijk.

Stel dat je bij de bouw van je nieuwe huis een bureau voorziet op de benedenverdieping. Handig om van thuis uit te werken en de beste manier om werk en privé van elkaar gescheiden te houden. Op het moment dat je ouder en minder goed te been bent, wordt die bureauruimte natuurlijk plots niet meer zo belangrijk. Meer nog, je zou de bureauruimte kunnen omvormen tot gelijkvloerse slaapkamer. Zo hoef je geen trappen meer te doen en beperk je meteen ook het risico op valpartijen. Maar wat als de bureauruimte van toen helemaal niet geschikt is als slaapkamer? Omdat er bepaalde nutsvoorzieningen ontbreken bijvoorbeeld? Dan zit je in je oudere dagen met heel wat aanpassingswerken om je bureau toch tot slaapkamer te kunnen omvormen. Wanneer je toekomstgericht bouwt, zou je al van bij de constructie van je woning de nodige wachtbuizen en voorzieningen kunnen laten aanbrengen in de bureauruimte. Zo vermijd je grote breekwerken en de bijbehorende ongemakken die je op je oude dag liever kwijt dan rijk bent.

Doucheruimte op het gelijkvloers

Wie is er nu geen fan van een ruime badkamer op de eerste verdieping die je de nodige ontspanning biedt met een lange relaxsessie in bad? Alleen wordt zo’n badkamer meer en meer een last wanneer je slechter te been bent en het eigenlijk beter is om een korte douche te nemen. Alleen al vanuit praktische overwegingen.

Wie toekomstgericht bouwt, doet er dan ook goed aan om in de gelijkvloerse wasplaats al van bij de bouw de mogelijkheid te voorzien om er op zeker moment een doucheruimte van te maken. Liggen alle sanitairvoorzieningen al meteen klaar? Dan hoef jij je echt geen zorgen meer te maken over je oude dag. Want iedere loodgieter kan op jouw eenvoudig verzoek een douchecabine installeren zonder omstandige breekwerken.

Vooruitdenken loont

Toekomstgericht bouwen is dus niet alleen een praktische oplossing voor toekomstige woonuitdagingen, maar kan je ook veel kosten en ellende besparen. Want geef nu toe, zou jij op je zeventigste graag nog weken in vuil en stof doorbrengen, alleen om ervoor te zorgen dat je huis aangepast wordt aan je veranderde leefsituatie? Vooruitdenken loont in dit geval dus meer dan ooit!