Analyseer je bouwgrond grondig

Als architect weet Dave Van der Schoot als geen ander wat er allemaal komt kijken bij een project. Hij is nauw betrokken bij de uitwerking van de bouwconcepten voor zijn klanten en deed in de loop der jaren heel wat ervaring op in de manier waarop je een bouwproject het beste aanpakt. “Alles begint bij een correcte inschatting van de bouwgrond.

Breng eerst en vooral duidelijk in kaart welke mogelijkheden en zeker ook welke beperkingen er zijn. Is een inpandige garage op die locatie verplicht, of zijn bepaalde bouwstijlen wettelijk niet toegestaan? Zo vermijd je vervelende misverstanden die mogelijk ook een negatieve impact hebben op je bouwplannen en je budget.”

Check of de omgeving overstromingsgevoelig is

“Een ander belangrijk aspect: is de bouwplaats overstromingsgevoelig en zo ja, welke maatregelen zijn er nodig om toch op een verantwoorde manier te bouwen? Die kosten al op voorhand incalculeren bespaart je een financiële ontgoocheling bij de opmaak van je totaalbudget.”

Bezint eer ge begint

“Een bouwproject is een van de grootste realisaties in een mensenleven waaraan een serieus prijskaartje hangt. Bezint eer ge begint, is dan ook de boodschap. Zorg dat je de totale kostprijs van je project kent voor je effectief start. En informeer zeker ook al naar de kostprijs van de diverse materialen, zodat je ook die kunt incalculeren in je totale budget.”

Laat je deskundig adviseren over energievoorziening

Kris Thirion is al jaren actief als energiedeskundige, een functie die de laatste jaren snel aan belang heeft gewonnen. Zeker bij nieuwbouw is het uiterst belangrijk om voldoende stil te staan bij je keuzes voor energievoorziening in je huis. “De ene woning is de andere niet, alleen al omdat elk huis unieke afmetingen en volumes heeft.

Dat betekent ook dat de warmteverliezen per huis afwijken van elkaar. Wil je zeker zijn van een correct advies voor de plaatsing van een warmtepomp? Laat dan eerst een correcte warmteverliesberekening maken door een expert. Zo weet je meteen waaraan en waaraf.”

Maak van isolatie een prioriteit

“Een ander cruciaal aandachtspunt voor je bouwplannen: isolatie. Vloeren, muren en daken moeten allemaal uitermate goed geïsoleerd zijn. Tel daarbij ook nog buitenschrijnwerk met isolerende profielen en hoogrendementsbeglazing en je bent al een heel eind ver. Vergeet niet dat je maar één kans krijgt om een maximale isolatie te verkrijgen. Benut ze dus uiterst goed en zorg voor een evenwichtige isolatie die bovendien aangebracht is volgens de regels van de kunst. Want alleen zo ben je zeker van een goed presterende woning waarin warmtelekken worden vermeden.”