Betonstop voor bouwen op open ruimte

Open ruimte wordt de laatste jaren alsmaar schaarser. Daarom roept de Vlaamse Overheid met de betonstop – intussen ook bekend als bouwshift – het onbeperkt bouwen op open ruimte een halt toe. Maar dat wil allerminst zeggen dat de volgende generaties geen huis meer kunnen bouwen. Dat zal zeker nog kunnen, maar alleen op percelen die eerder al bebouwd waren of terreinen die al verhard zijn. Vanaf 2025 mag er nog maximaal 3 hectare open ruimte worden bebouwd om in 2040 een volledig verbod voor bouwen op open ruimte te laten ingaan.

Betonstop luidt andere manier van wonen in

De Vlaamse overheid wil dat we anders gaan wonen. Dichter bij elkaar in stedelijkere kernen en korter bij onze werkplek. Zo werken we met de betonstop niet alleen aan een betere ruimtelijke ordening waarbij we open ruimte behouden, maar dragen we ook meer dan een steentje bij aan een duurzame oplossing voor het fileprobleem.

Betonstop voorziet compensaties voor eigenaar van bouwgronden

Wat als je eigenaar bent van een stuk bouwgrond dat in de nabije toekomst niet meer bebouwd mag worden? Dan hoef jij je zeker geen zorgen te maken. Want de Vlaamse overheid heeft zich al geëngageerd om iedere eigenaar een gepaste compensatie te geven wanneer zijn bouwgrond niet meer bebouwd kan worden. De praktische uitwerking van die compensaties liggen nog niet vast, maar de overheid wil daarvan snel werk maken.

Betonstop is geen houtskeletbouwstop

Ecohuis sprong jaren geleden al op de duurzaamheidskar. Onze nieuwbouwwoningen voldoen al geruime tijd aan de verplichte BEN-normen. Bovendien is houtskeletbouw een duurzame bouwoplossing die circulair is omdat nagenoeg alle gebruikte materialen recycleerbaar zijn. Voorts besteden we de grootste aandacht aan energiezuinig bouwen dankzij onze unieke wandopbouw die een aangenaam binnenklimaat garandeert in elk seizoen. En dat voel je uiteraard ook in je portemonnee via een lagere energierekening.

De betonstop betekent dus zeker geen houtskeletbouwstopInformeer je vandaag al over de mogelijkheden van morgen!