Marnix De Spiegeleer, diensthoofd projectontwikkeling bij IOK, licht toe: ‘We waren gecharmeerd door de grondigheid van het voorstel van Ecohuis. Door te kiezen voor een modulaire houtskeletbouw maakten ze het mogelijk om een budgettair interessant voorstel te doen dat energiezuinigheid en duurzaamheid slim combineert.’

Aangezien de keuze viel op modulair bouwen, werden de drie nieuwbouwwoningen de voorbije maanden volledig geproduceerd in het atelier van Ecohuis in Dessel. Vervolgens werden de drie woningen, stuk voor stuk opgebouwd uit 4 modules, op 1 week tijd met een indrukwekkend transport naar hun nieuwe bestemming in Geel gebracht. Elke woning werd daar telkens op 1 dag tijd volledig opgetrokken.

De productie van deze woningen gebeurt volledig in eigen atelier, waardoor weersomstandigheden geen invloed hebben op de productietijd en het budget. Bovendien is de overlast op de werf minimaal aangezien alles op 1 werkdag wordt geplaatst en achteraf enkel de afwerking op locatie moet gebeuren. Het proces is vergelijkbaar met de auto-industrie. We bouwen de woningen daar waar al onze materialen en mensen zich bevinden. Dit zorgt voor minder transportminder afval en een veel kortere bouwtijd. Dit maakt de efficiëntiewinst enorm.

De eerste woning werd getransporteerd op maandag in de vroege uren. De laatste woning stond woensdagavond volledig gemonteerd op z’n plaats. Drie weken later zullen alle woningen zowel binnen als buiten naadloos afgewerkt zijn. Vanaf dan zijn ze instapklaar. Elke nieuwbouw is voorzien van een warmtepompzonnepanelendomotica en de modernste technieken. Hierdoor heeft elke woning een E-peil lager dan 10.