Een passiefhuis of passieve woning - wat is de betekenis? 

Een passiefhuis is een woning die ontworpen is voor minimaal energieverbruik op vlak van verwarming, koeling en ventilatie. Dat komt door de uitstekend geïsoleerde schil in combinatie met doordachte oriëntatie zodat passieve energiebronnen optimaal benut kunnen worden. Onder passieve energiebronnen verstaan we bijvoorbeeld zonlicht. 

Het resultaat van deze uitstekende oriëntatie en doordachte ontwerp? Tot wel 90% minder energieverbruik in jouw passieve woning dan bij traditionele woningen. 

Welke eisen heeft een passiefhuis? 

De belangrijkste eigenschap van een passiefhuis is dat het bijzonder goed geïsoleerd is, zowel in de vloeren en muren als in het dak. Bovendien zegt de naam het zelf al: een passiefhuis zet vooral in op ecologie op ‘passieve’ manieren, denk aan warmtewinst van de zon in de wintermaanden langs de zuidkant en optimale zonwering om de hitte in de zomer buiten te houden. Maar er zijn nog andere aspecten die een passiefhuis kenmerken: 

  • Extreme luchtdichtheid, om warmteverlies tot een minimum te beperken. 

  • Toevoeging van hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen, warmtepompen, zonneboilers… 

  • Ventilatiesysteem met warmterecuperatie.

  • Optimale oriëntatie: grote ramen aan de zuidkant mét zonwering. 

  • Minimaal energieverbruik op alle vlakken

Waarom kiezen voor een passieve woning?

De belangrijkste reden waarom mensen kiezen voor het concept van een passiefwoning, is de energie-efficiëntie: het jaarlijkse energieverbruik is minimaal, wat uiteraard een effect heeft op je energiefactuur. 

Ook wanneer je veel waarde hecht aan een toekomstgerichte bouwoplossing met een zo laag mogelijke impact op het milieu, is een passiefwoning op jouw lijf geschreven. Door ecologisch te bouwen draag je jouw steentje bij zodat ook volgende generaties comfortabel en duurzaam kunnen wonen en leven. 

Ten slotte is het wooncomfort in een passiefwoning niet te vergelijken met dat in een traditionele woning: het binnenklimaat is altijd aangenaam, ongeacht het seizoen en ongeacht de buitentemperaturen. Dat komt door de uitstekende luchtdichtheid van het huis, wat bijdraagt aan een gezonde leefomgeving. Kies je voor een passiefhuis in houtskeletbouw, dan kan je helemaal rekenen op een optimaal woonklimaat, want houtskelet staat bekend als gunstige bouwmethode voor mensen met astma en allergieën. 

Een passiefhuis versus een BEN-woning - waar zit het verschil?

Een BEN-woning of Bijna-EnergieNeutrale woning lijkt sterk op een passiefwoning, maar toch zit er een verschil dat zich vooral vertaalt in de vereisten van beide woningen. We maakten een overzicht:

Passiefwoning

BEN-woning

Streeft naar een extreem laag energieverbruik

Hoeft geen even laag energieverbruik te hebben, maar compenseert dit met hernieuwbare energiebronnen

Focust op passieve maatregelen: isolatie en luchtdichtheid

Combinatie aan uitstekende isolatie en actieve technologieën voor energie-efficiëntie

Aanzienlijke bouwkost door de strenge vereisten

Lagere normen waardoor het bouwproces soms voordeliger is

Enorme energiebesparingen op lange termijn

Halen niet dezelfde energiebesparingen doordat de normen minder streng zijn

Hoewel beide woningen vaak in één adem genoemd worden, zijn er toch wel een aantal verschillen duidelijk wanneer je je erin verdiept. Het grootste verschil is dus de passieve methoden voor duurzaamheid tegenover de actieve aanpassingen in een BEN-woning. 

Hoe pak je de bouw van een passiefhuis aan? 

Een duurzame woning optrekken vraagt om heel wat kennis en onderzoek, en bij een passiefwoning gaat dat nog een stapje verder. Daarom is het aangewezen om te kiezen voor een architect én bouwpartner die jouw duurzaamheidsambities begrijpt en die van in het begin met je meedenkt. 

Een duurzaam ontwerp

De eerste stap is het uitwerken van een duurzaam ontwerp. Jouw nieuwe woning moet uiteraard aansluiten bij je levensstijl en wensen én het moet voldoen aan de strenge eisen die een passiefhuis stelt. Daarom moet er in de eerste fase al nagedacht worden over oriëntatie, isolatie en luchtdichtheid. 

Samen met Ecohuis naar een duurzaam ontwerp

Bij Ecohuis begeleiden we je vanaf de eerste kennismaking. Zodra jouw wensen duidelijk zijn, gaan we aan de slag met een schets. We brengen een architect aan die gespecialiseerd is in passiefwoningen in houtskeletbouw, of werken samen met een architect die jouw voorkeur geniet. Aan de hand van 3D-beelden ontdek jij al snel hoe jouw toekomstige passiefwoning eruit zal zien.

Duurzame materialen

Een passiefhuis vraagt om duurzame materialen, zowel voor de bouwstructuur als voor de isolatie en de afwerking. Maak dus van in het begin goede keuzes op vlak van natuurlijke materialen die kwalitatief genoeg zijn op lange termijn.

Ecohuis adviseert in materiaalkeuzes

Bij Ecohuis werken we uitsluitend met houtskelet, waardoor we al een streepje voor hebben op vlak van duurzame materialen. Hout is immers één van de meest ecologische bouwmaterialen van dit moment, zeker in vergelijking met beton en staal of andere traditionele materialen. Daarnaast werken we met isolatie op basis van cellulose voor optimale resultaten.

Energie-efficiënte technologieën

Hoewel we het hebben over een passieve woning, zijn energie-efficiënte technologieën een actieve manier om nog betere energieprestaties neer te zetten. Zo is bijvoorbeeld een modern ventilatiesysteem essentieel in een luchtdichte woning. Ook zonnepanelen of een zonneboiler zijn toevoegingen die je passiefwoning nog energiezuiniger kunnen maken.

Ecohuis denkt mee over energie-efficiëntie

De houtskeletwoningen van Ecohuis zijn op zichzelf al één van de meest duurzame opties in de bouwmarkt, maar daarnaast helpen we je ook op weg om de energie-efficiëntie in jouw woning te verbeteren op lange termijn. We geven advies over hernieuwbare energie en de modernste technologieën.

Laat je begeleiden van A tot Z

Kies voor een partner die thuis is in passiefwoningen en die ervaring heeft in het realiseren van de meest duurzame oplossingen op de woningmarkt. Je wil immers niet alleen dat je nieuwe woning aan alle normen voldoet, maar ook dat het alle comfort biedt die je van een gloednieuwe thuis zou verwachten.

Ecohuis als ontzorgende bouwpartner

Jouw houtskelet passiefhuis optrekken in samenwerking met Ecohuis? Dan kan je rekenen op een partner die je van bij het begin ontzorgt en die je begeleidt in elk aspect van het bouwproces. Ook na oplevering blijven we voor je klaar staan .

Bij Ecohuis combineren we onze jarenlange ervaring in duurzaam bouwen met een passie voor innovatie en ecologie. Of je nu kiest voor een passiefhuis of een BEN-woning, wij hebben de expertise in huis om jouw droomwoning te realiseren.

We werken steeds met hout als één van de meest duurzame bouwmaterialen, gebruiken de nieuwste technologieën en garanderen een persoonlijke aanpak en volledige ontzorging. Het resultaat? Jij geniet van een woning die zowel ecologisch als comfortabel is.

Wil je meer weten over hoe Ecohuis jou kan helpen bij de bouw van een passiefhuis?

Neem contact op en ontdek hoe we samen een woning kunnen bouwen die klaar is voor de toekomst.