Een passiefhuis of passieve woning - wat is de betekenis?
Een passiefhuis is een woning die ontworpen is voor minimaal energieverbruik op vlak van verwarming, koeling en ventilatie. Dat komt door de uitstekend geïsoleerde schil in combinatie met doordachte oriëntatie zodat passieve energiebronnen optimaal benut kunnen worden. Onder passieve energiebronnen verstaan we bijvoorbeeld zonlicht.
Het resultaat van deze uitstekende oriëntatie en doordachte ontwerp? Tot wel 90% minder energieverbruik in jouw passieve woning dan bij traditionele woningen.
Welke eisen heeft een passiefhuis?
De belangrijkste eigenschap van een passiefhuis is dat het bijzonder goed geïsoleerd is, zowel in de vloeren en muren als in het dak. Bovendien zegt de naam het zelf al: een passiefhuis zet vooral in op ecologie op ‘passieve’ manieren, denk aan warmtewinst van de zon in de wintermaanden langs de zuidkant en optimale zonwering om de hitte in de zomer buiten te houden. Maar er zijn nog andere aspecten die een passiefhuis kenmerken:
Extreme luchtdichtheid, om warmteverlies tot een minimum te beperken.
Toevoeging van hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen, warmtepompen, zonneboilers…
Ventilatiesysteem met warmterecuperatie.
Optimale oriëntatie: grote ramen aan de zuidkant mét zonwering.
Minimaal energieverbruik op alle vlakken
Waarom kiezen voor een passieve woning?
De belangrijkste reden waarom mensen kiezen voor het concept van een passiefwoning, is de energie-efficiëntie: het jaarlijkse energieverbruik is minimaal, wat uiteraard een effect heeft op je energiefactuur.
Ook wanneer je veel waarde hecht aan een toekomstgerichte bouwoplossing met een zo laag mogelijke impact op het milieu, is een passiefwoning op jouw lijf geschreven. Door ecologisch te bouwen draag je jouw steentje bij zodat ook volgende generaties comfortabel en duurzaam kunnen wonen en leven.
Ten slotte is het wooncomfort in een passiefwoning niet te vergelijken met dat in een traditionele woning: het binnenklimaat is altijd aangenaam, ongeacht het seizoen en ongeacht de buitentemperaturen. Dat komt door de uitstekende luchtdichtheid van het huis, wat bijdraagt aan een gezonde leefomgeving. Kies je voor een passiefhuis in houtskeletbouw, dan kan je helemaal rekenen op een optimaal woonklimaat, want houtskelet staat bekend als gunstige bouwmethode voor mensen met astma en allergieën.
Een passiefhuis versus een BEN-woning - waar zit het verschil?
Een BEN-woning of Bijna-EnergieNeutrale woning lijkt sterk op een passiefwoning, maar toch zit er een verschil dat zich vooral vertaalt in de vereisten van beide woningen. We maakten een overzicht: